AMSTERDAM - Het Nederlands hockeyteam heeft op het wereldkampioenschap in Kuala Lumpur de halve finale bereikt. Het team van bondscoach Joost Bellaart won met 3-0 van Zuid-Afrika.

Met vrij solide spel ging titelverdediger Nederland met 2-0 de rust in. Teun de Nooijer opende in de elfde minuut de score en Karel Klaver verdubbelde kort voor rust de voorsprong. Na de hervatting maakte Piet-Hein Geeris het laatste doelpunt van de wedstrijd: 3-0.

Australië

Achter Duitsland, dat krap met 3-2 won van Pakistan, eindigde de ploeg van Bellaart in groep A op de tweede plaats. Oranje speelt donderdagavond om 21.35 uur plaatselijke tijd (14.35 Nederlandse tijd) tegen Australië, de nummer 1 van groep B. De andere wedstrijd in de halve eindstrijd gaat tussen Zuid-Korea en Duitsland.

Nederland speelde bij het WK van 1994 en 1998 ook al tegen Australië in de halve finales. Oranje won beide wedstrijden (4-1 en -2). Bij de Olympische Spelen van Sydney 2000 versloeg Nederland in de halve eindstrijd Australië ook al via strafballen (0-0 na verlenging).

Outsider

Zuid-Afrika was vooraf in de 'poule des doods' een gevaarlijke outsider. De ploeg van coach Rob Pullen kon de redelijke verwachtingen echter niet waarmaken. De Afrikaanse formatie begon met vier nederlagen en pakte juist tegen het veel hoger aangeslagen Spanje het eerste puntje (2-2).

Lastig

Daarna werd van het povere België met 3-0 gewonnen. Bondscoach Bellaart zag het afsluitende groepsduel met enige vrees tegemoet. "Zij kunnen vrijuit spelen, terwijl wij moeten winnen. Dat kan nog wel eens heel lastig worden."

Eikelboom

Bellaart moest voor de eerste keer bij het WK zijn basisteam wijzigen. Spits Marten Eikelboom liep zondag in het duel met Duitsland (0-1) een dijbeenblessure op. De aanvaller van Amsterdam deed dinsdag wel mee aan de warming-up, maar nam in 'burger' plaats op de bank. Middenvelder Piet-Hein Geeris verving hem centraal in de voorhoede, Sander van der Weide kreeg een basispositie rechts in de middenlinie.

Nerveus

Nederland, dat nog nooit verloor van Zuid-Afrika, begon nerveus aan de beslissende groepswedstrijd. De spelers hadden moeite elkaar te vinden in de aanvalsopbouw. Het tempo was laag en de bal ging op eigen helft veel te vaak breed. Defensief zag Oranje er in de eerste helft niet best uit. De Zuid-Afrikanen kregen vier vrije schietkansen, die mede dankzij doelman Guus Vogels niet werden benut.

De Nooijer

Nederland was weer eens sterk afhankelijk van spelmaker De Nooijer. De nummer 14 van Oranje kreeg veel meer ruimte dan in de voorgaande duels met Pakistan (2-1) en Duitsland. Hij profiteerde daar goed van. Eerst schoot hij uit een vrijwel onmogelijke hoek raak na een prima interceptie van Diederik van Weel. Vijf minuten voor de rust lanceerde De Nooijer de demarrerende Karel Klaver, die ook al foutloos afrondde, 2-0.

Na de rust kwam Nederland niet meer in problemen. Met een droge knal, na goed doorzetten van Remco van Wijk, schoot Piet-Hein Geeris zijn ploeg definitief naar de laatste vier, 3-0.