DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is dinsdagochtend ontruimd wegens een brandje in een keuken. De brandweer heeft alle zevenhonderd aanwezigen uit het gebouw gehaald en tijdelijk ondergebracht in het tegenover gelegen Nederlands Congres Centrum.

De brand ontstond tegen 9.00 uur op de tweede verdieping. Door een defecte thermostaat vloog olie in een frituurpan in brand, aldus een brandweerwoordvoerder.

De interne beveiliging van het tribunaal probeerde het vuur eerst zelf te doven. De brandweer heeft uiteindelijk een gaskraan afgesloten om de opwarming van de olie te stoppen.

De brandweer besloot te ontruimen omdat zich behoorlijk wat rook door het gebouw verspreidde. Tegen 10.00 uur was de brandweer klaar met blussen en nacontrole. De keuken in uitgebrand, de brandweer schat de schade op ongeveer 125.000 euro. De ontruiming is zeer rustig verlopen, aldus de woordvoerder.

Als gevolg van het incident is de voortzetting van de zitting in het proces tegen de voormalige Joegoslavische leider Milosevic uitgesteld.

Ook de aanklagers in het proces en de amici curiae (vrienden van het hof) die toezien op een eerlijke rechtsgang, moesten naar buiten.

Volgens zijn juridisch adviseur Zdenko Tomanovic is Milosevic teruggebracht naar de strafgevangenis in Scheveningen. De officiële woordvoerder van het Joegoslavië-Tribunaal wilde dit bevestigen noch ontkennen.

/DOSSIERMilosevic