WIJCHEN - De politie in Wijchen heeft donderdagavond voorkomen dat ongeveer 50 jongeren op de Drutenseweg in die plaats een illegale straatrace met scooters en brommers zouden gaan houden. Het is volgens de politie de eerste keer dat in Nederland een einde is gemaakt aan een voorgenomen scooterrace.
Wijchen

De politie kreeg een tip dat de jongeren bijeen zouden komen voor de straatrace. Toen zij daadwerkelijk aan de verboden wedstrijd wilden beginnen kwam de politie tevoorschijn. Niemand is aangehouden, omdat nog niemand geraced had op het moment dat de politie ingreep. Wel zijn 22 scooters en brommers in beslag genomen voor technisch onderzoek.

Wegenverkeerswet

De politie kon optreden tegen de scooterrace op grond van art. van de Wegenverkeerswet, zegt een woordvoerster. Die wet verbiedt mensen om met voertuigen een wedstrijd op de weg te houden of daaraan deel te nemen.

De politie gaat onder meer onderzoeken hoeveel van de in beslag genomen scooters en brommers opgevoerd waren. Als alles in orde is, krijgen de eigenaars hun voertuig terug met een stevige reprimande van de politie. Ze krijgen echter geen proces-verbaal.

Dode

Enkele maanden geleden viel in Druten, in de buurt van Wijchen, de eerste dode bij een straatrace met auto's. Jongeren waren onderweg naar de illegale race. Twee van hen wilden elkaar geen ruimte geven, waardoor een van beiden, een 19-jarige inwoner van Druten, tegen een stapel betonklinkers botste. Hij was op slag dood.

Een 19-jarige man uit Beuningen is aangehouden op verdenking van dood door schuld. De rechtszaak tegen deze jongeman is al een keer aangehouden. Hij verschijnt waarschijnlijk in het najaar voor de rechter in Arnhem.

/NIEUWSDode bij illegale wegrace in Druten