NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdagavond het geweld in Kosovo met kracht veroordeeld. "Het geweld is onaanvaardbaar en moet onmiddelijk stoppen", zo staat in een verklaring na afloop van een spoedzitting in het VN-hoofdkwartier in New York.

De Veiligheidsraad weigerde alleen de Albanese gemeenschap verantwoordelijk te stellen voor het geweld, zoals door Servië-Montenegro was gevraagd. "Zij die verantwoordelijk zijn moeten worden berecht", een oproep die ook aan de Servische minderheid in Kosovo is gericht.

Minister van Buitenlandse Zaken Slivanovic van Servië-Montenegro was bij de vergadering van de Veiligheidsraad. Op zijn aandringen had Rusland, permanent lid van de raad, de andere veertien leden opgeroepen in spoedzitting bijeen te komen.

De Servische provincie Kosovo werd in 1999 een VN-protectoraat na ernstige gewelddadigheden tussen Serviërs en etnische Albanezen, die onafhankelijkheid nastreven. De spanningen zijn altijd blijven bestaan.

De Veiligheidsraad wil ondanks het geweld vasthouden aan een "multi-etnische" samenleving. De Serviërs in Kosovo leven vooral in enclaves en zijn bang dat ze uit hun gebieden worden gedreven door de Albanezen.