JERUZALEM/HEBRON/TEL AVIV - Nieuwe zelfmoordaanslagen door Palestijnen in Israël hebben in de nacht van maandag op dinsdag enkele levens gekost en veel mensen verwond.

Palestijnen hebben in de stad Afoula een autobus opgeblazen en in Tel Aviv twee restaurants onder vuur genomen. Israël, dat de Palestijnse leider Arafat ervoor verantwoordelijk houdt, zet zijn keiharde vergeldingsbeleid in Palestijnse gebieden voort.

Een Palestijn heeft dinsdag in de stad Afoula in het noorden van Israël een zelfmoordaanslag gepleegd op een autobus. De dader en een Israëliër kwamen om het leven. Vier mensen liepen verwondingen op.

De zelfmoordaanslag gebeurde enkele uren na een aanval op restaurants in Tel Aviv, waarbij drie doden en 25 gewonden vielen.

Het Israëlische leger is Palestijnse dorpen binnengevallen. In een drukke winkelstraat in Tel Aviv heeft een Palestijn in de nacht van maandag op dinsdag schoten afgevuurd op zeker twee restaurants. Volgens de Israëlische radio had hij een vuurwapen en drie handgranaten bij zich. Hij doodde drie Israëliërs en verwondde er minstens 26. De politie schoot de man dood.

Deze aanval is opgeëist door de Al Aqsa Martelaren Brigades, die banden hebben met de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat. In een verklaring stelde de groep dat de actie een vergelding was voor de militaire operaties van Israël maandag op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

/DOSSIERMidden-Oosten