HOORN - Martin Hoogland, de man die in juni 1991 in Amsterdamde crimineel Klaas Bruinsma doodschoot, is donderdagmiddag in Hoornzelf om het leven gekomen door een schietpartij. Dat heeft depolitie bevestigd. Hoogland werd van zijn fiets geschoten met eenautomatisch vuurwapen. De dader is er te voet vandoor gegaan en nogvoortvluchtig.

Bekijk video:
Breedband / Modem

Hoogland werd rond 16.00 uur doodgeschoten, op een fietspadvlakbij het station van Hoorn. Er zijn getuigen die zeggen dat dedader een muts op had, anderen ontkennen dat. Volgens eenpolitieagent ter plaatse is er een goed signalement van de dader.Het slachtoffer werd rond kwart voor zeven weggevoerd.

Rotgeschrokken

Hoogland zat in een open inrichting in Hoorn. Volgens J. Boone,advocaat van H. verbleef hij daar sinds een maand of drie.Gevangenen mogen daar overdag naar buiten en de inrichtingverlaten. Boone zei donderdagmiddag zich rotgeschrokken te zijn.Hij had Hoogland twee weken geleden voor het laatst gezien en toenwas de man nog vol goede moed voor de toekomst.

Hoogland werd in 1993 door het gerechtshof in Amsterdamveroordeeld tot twintig jaar celstraf, onder meer voor de moord opBruinsma. Hij schoot de beruchte crimineel op 27 juni dood voor hetHilton Hotel aan de Apollolaan in Amsterdam.

Sinds de veroordeling van Hoogland gonsde het inonderwereldkringen van de geruchten dat hij zou wordendoodgeschoten, zodra hij buiten zou komen.