EINDHOVEN - Minister Borst van Volksgezondheid wil in Noord-Brabant beginnen met de landelijke vaccinatiecampagne tegen de meningokokbacterie.

De bacteriële besmetting komt waarschijnlijk vooral uit België en Frankrijk Nederland binnen. De minister zei dat dinsdag in een uitzending van Omroep Brabant.

Woensdag krijgen duizend kinderen in Rosmalen een prik die ze na enige tijd immuun maakt voor de c-variant van de meningokok. De bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Donderdag zijn 6500 kinderen in de Bommelerwaard aan de beurt. Vrijdag krijgen enkele honderden kinderen een spoedvaccinatie in Cranendonck.

Borst besloot vorige week over te gaan tot die spoedentingen nadat eerder in de betreffende gebieden kinderen ziek waren geworden. Als gevolg daarvan zijn een elfjarige jongen en een dertienjarig meisje overleden.

Vorig jaar zijn in West-Brabant ook al duizenden kinderen preventief gevaccineerd, eveneens na een lokale uitbraak van de besmettelijke ziekte. De landelijke campagne is bedoeld om alle kinderen tot 19 jaar in te enten.

Volgens het oorspronkelijke plan is het de bedoeling daarmee uiterlijk op 1 januari te starten. "Als we er in het najaar al mee kunnen beginnen in Brabant, is dat natuurlijk prima", aldus de minister. Eerder is er vermoedelijk niet voldoende vaccin beschikbaar.

"België en Frankrijk gaan ook op grote schaal inenten. Er is dus een grote vraag naar het vaccin. Bovendien moeten we alles organisatorisch goed regelen."

/NIEUWSNog steeds onduidelijkheid over meningokok-besmetting