BASRA - Door een explosie donderdagmiddag in de Zuid-Iraakse stad Basra hebben minstens vier mensen de dood gevonden. Dat meldden ooggetuigen van de plaats des onheils. De ontploffing deed zich voor bij een hotel in het centrum van de stad een dag nadat onbekenden een bloedige aanslag hadden gepleegd op een hotel in Bagdad.

Volgens medici zouden zeker twee personen, onder wie een kind, verwondingen hebben opgelopen door de klap. De politie houdt het dodental vooralsnog op twee. Agenten verklaarden dat het explosief zou zijn afgegaan op het moment dat een Britse militaire patrouille langskwam.

Autobom

Volgens de autoriteiten zou het gaan om een autobom. Beelden uitgezonden door CNN toonden het uitgebrande wrak van een personenauto voor hotel Mirbad in Basra. De Britse strijdkrachten en het burgerbestuur van de stad hielden geregeld persconferenties in het pand.

De veiligheidsdiensten in de stad waren in verhoogde staat van paraatheid gebracht in verband met de aanslag donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Naar verluidt zeventien mensen vonden die dag de dood in het Mount Lebanon hotel.