EDE - Met de aanhouding van negen verdachten denkt de politie in Ede een grootschalig fraudenetwerk te hebben opgerold. De politie verdenkt de negen onder meer van BTW-fraude, oplichting en fraude met goederen, aldus een politiewoordvoerder donderdag.

De verdachten richtten onder een valse naam lege bv's op en kochten goederen die ze gelijk weer doorverkochten. De leveranciers van de goederen kregen niet betaald. Volgens de politie werden de spullen door heel Nederland verhandeld, voornamelijk via internet.

De politie kwam de fraude en oplichting op het spoor na aangiften van zeventien gedupeerden tegen een bedrijf in Ede. In de loop van het onderzoek werden de negen verdachten aangehouden. De politie deed huiszoeking in woningen en bedrijven. Daarbij nam de politie een vuurwapen, drugs en gesmokkelde sigaretten en een personenauto in beslag.

De totale schade door de fraude bedraagt zeker 500.000 euro, aldus de politie. De verdachten zijn in afwachting van de rechtszaak op vrije voeten gesteld.