NEW YORK - De Verenigde Naties hebben plannen om een vredesmacht voor Syrië samen te stellen als een eventueel staakt-het-vuren standhoudt.

Dat heeft een VN-functionaris maandag in New York gezegd.

De zegsman wees er echter op dat de plannen nog niet zijn uitgewerkt en dat er nog veel problemen moeten worden opgelost. Zo zal de onderling verdeelde Veiligheidsraad van de VN het eerst eens moeten worden en moeten de verschillende partijen in Syrië de wapens eerst neerleggen.

De internationaal gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft het regime in Damascus voorgesteld een staakt-het-vuren in acht te nemen, dat vrijdag zou moeten ingaan tijdens het islamitische offerfeest Eid al-Adha.

Staakt-het-vuren

Als een eventueel staakt-het-vuren langer aanhoudt, kan de VN-afdeling Peacekeeping Operations een internationale troepenmacht van 3000 man op de been brengen, zo zouden diplomaten in New York hebben gezegd.

Maar volgens de chef van de VN-vredesmissies Hervé Ladsous is dit getal ''compleet speculatief".

Toen VN-gezant Kofi Annan eerder dit jaar een bestand overeenkwam met de strijdende partijen, werd dit volledig genegeerd. De 300 ongewapende waarnemers die toen werden gestuurd, zijn daarom in augustus teruggehaald.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten