BEMMEL - De politie in Bemmel heeft maandagavond zes tips binnengekregen over de mogelijke identiteit van een onbekende dode man, die op 6 november in de Waal bij Haalderen - een gehucht in de buurt van het Gelderse Bemmel - is gevonden. De politie liet het hoofd reconstrueren en toonde dat beeld maandagavond op televisie in een uitzending van Opsporing Verzocht.

Het uit klei vervaardigde hoofd is net als dat van 'het meisje van Nulde' gemaakt in Manchester in Engeland. Het is de tweede keer dat de Nederlandse politie dit middel gebruikt om achter de identiteit van een stoffelijk overschot te komen.

Op dinsdag 6 november vonden voorbijgangers het lichaam van een man langs de Waalbandijk. Zijn gezicht was op dat moment niet meer toonbaar. De man is door een misdrijf om het leven gekomen. Toen hij werd gevonden, had hij vijf tot vijftien dagen in het water gelegen, zo hebben deskundigen vastgesteld.

De man droeg kleding die gedurende enige tijd uitsluitend in Zwitserland is verkocht. Onderzoek naar zijn identiteit en zijn kleding heeft zowel in Nederland als in Zwitserland tot nu toe geen resultaat gehad, aldus een woordvoerster van het rechercheteam.

Waterlijken

De politie houdt er ernstig rekening mee dat het lichaam van de onbekende man wellicht via de Rijn uit Duitsland of Zwitserland naar Nederland is gedreven. Hij zou ergens in het Duitse Ruhrgebied te water kunnen zijn geraakt. Het gebeurt regelmatig dat in Nederland zogenoemde waterlijken opduiken die uit Duitsland komen.

Tot nu toe heeft ook de Duitse politie geen idee wie de man is en wat er met hem is gebeurd. De reconstructie van het hoofd verschijnt deze week ook in vergelijkbare programma's in Duitsland en Zwitserland.

Het rechercheteam hoopt dat het tonen van het hoofd net zoveel succes oplevert als bij het meisje van Nulde het geval was, zegt de woordvoerster. Toen leidde de reconstructie vrij snel tot identificatie van het tot dan toe onbekende kinderlijkje. De maandagavond binnengekomen tips worden in samenwerking met de Duitse en Zwitserse politie verder onderzocht.