MADRID - Vijf mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid waardoor vorige week ruim tweehonderd doden vielen, worden donderdag voorgeleid in Madrid. Ook de vermeende leider en financier van een Spaanse cel van al-Qaeda komen voor de rechter-commissaris.

De Marokkaan Jamal Zougam is de belangrijkste verdachte die donderdag wordt voorgeleid. Justitie ziet in hem een van de hoofddaders. Reizigers die in een van de ramptreinen zaten, zeggen hem te herkennen.

De andere verdachten zijn de Marokkanen Mohamed Bekkali en Mohamed Chaoui en de Indiërs Vinay Kohey en Surech Kumar. Rechter Juan del Olmo bepaalt donderdag of zij al dan niet in staat van beschuldiging worden gesteld.

Syriërs

Twee in Spanje woonachtige Syriërs worden eveneens voorgeleid. Het gaat om Imam Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah, de vermoedelijke leider van een Spaanse cel van het terreurnetwerk al-Qaeda, en om Mohamed Ghaleb Kalaje Zouaydi, ook wel Abu Thala genoemd. De laatste zou de financier achter deze cel zijn.

Yarkas zit al sinds eind 2001 in de gevangenis. De Spaanse rechter Baltasar Garzon verdenkt hem van betrokkenheid bij de voorbereidingen van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.