PORT-AU-PRINCE - De Haïtiaanse interimpresident Boniface Alexandre heeft woensdag de nieuwe overgangsregering van premier Gérard Latortue officieel geïnstalleerd. De ceremonie werd gehouden in het zwaarbeveilgde presidentiële paleis in Port-au-Prince.

De overgangsregering moet de rust in Haïti herstellen en het land binnen acht maanden voorbereiden op nieuwe verkiezingen. Daarbij weet de ploeg van premier Latortue zich gesteund door een 2700 manschappen tellende internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die woensdag is begonnen met het ontwapenen van de aanhangers van Aristide in de sloppenwijken van Port-au-Prince.

Aristide

De overgangsregering bestaat voornamelijk uit technocraten uit kringen rond de voormalige oppositie tegen de verdreven president Jean-Bertrand Aristide. Geen van hen is verbonden aan een politieke partij.

Volgens de BBC heeft de Lavalaspartij van ex-president Jean-Bertrand Aristide zich erover beklaagd dat zij geen bijdrage heeft mogen leveren aan het 13-koppige kabinet. Latortue zei echter slechts onpartijdige keuzes te hebben gemaakt. Hij werd daarbij bijgestaan door een raad van zeven 'wijze mannen'.