BELGRADO - In de Servische hoofdstad Belgrado is de politie woensdagavond slaags geraakt met demonstranten die protesteerden tegen het jongste geweld in de provincie Kosovo, waarbij woensdag zeker zes Serviërs en acht Albanezen omkwamen.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Dragan Jocic zijn daarbij enkele tientallen agenten gewond geraakt. Volgens het televisiestation BK liepen ook drie journalisten verwondingen op. In Belgrado waren volgens het Servische persbureau Beta in totaal zo'n tienduizend mensen op de been.

Rellen

De rellen ontstonden toen de politie probeerde te verhinderen dat enkele honderden betogers de 500 jaar oude moskee in het centrum van Belgrado in brand zouden steken. Volgens de radiozender B92 lukte dat uiteindelijk toch.

Ambassade

Daarna trokken de betogers richting de Amerikaanse ambassade. Volgens B92 wist de politie hen met traangas uiteen te drijven voordat zij die bereikten. Minister Jocic maande de bevolking op de televisie tot kalmte.

Ook in diverse andere Servische steden gingen woensdagavond duizenden mensen de straat op. In Nis, in het zuidoosten van het land, werd ook een moskee in brand gestoken, tijdens een betoging waaraan zo'n tweeduizend mensen deelnamen. Ook in de noordelijke stad Novi Sad kwamen ongeveer 3000 mensen bijeen om te demonstreren.