BRUSSEL/AARLEN - In een zoutvaatje bij de cel van Marc Dutroux in de gevangenis van Aarlen zijn sleutels van handboeien ontdekt. Het gaat om standaardsleutels die op verschillende handboeien passen. Dat hebben medewerkers van de Belgische justitieminster Onkelinx woensdag meegedeeld.

De sleutels zijn dinsdag al gevonden na een grondige controle van de cel. Sinds het proces tegen Dutroux bijna drie weken geleden begon, zijn de controles van zijn cel fors opgevoerd op verzoek van Onkelinx.

Kastje

Elke gevangene heeft vlakbij zijn cel een kastje met kookartikelen, waarin ook het zoutvaatje stond. Op verzoek kunnen gevangenen daarvan gebruik maken. Het staat nog niet vast hoe de sleutels in het vaatje terecht zijn gekomen. Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT kunnen de sleutels alleen in het vaatje terecht zijn gekomen door hulp van een bewaker.

Dutroux zal op korte termijn verhoord worden over de vondst van de sleutels. Ook de cipiers in Aarlen zullen zo goed als zeker een verhoor ondergaan. Twee weken geleden was er al een incident, toen het Belgische weekblad La Libre Match foto's publiceerde van Dutroux in de gevangenis van Aarlen.

Foto's

Die foto's zijn zo goed als zeker door een cipier genomen en aan het weekblad verkocht, zo stelt justitie. In deze zaak is inmiddels een intern onderzoek opgestart.

Dutroux' advocaat mr. Baudewijn, die zijn cliënt woensdagavond nog in zijn cel heeft bezocht, zegt "totaal verrast" te zijn door de vondst van de sleutels. Dutroux heeft hem toen niets verteld over de vondst van de sleutels. Baudewijn zegt dat hem in de gevangenis ook niets bijzonders is opgevallen. Ook zijn er geen mededelingen gedaan over een bijzondere vondst. "Ik sla hier steil van achterover", aldus Baudewijn woensdagavond laat.