LONDEN - In Londen is maandag een proces begonnen van ruim honderd Britse vrouwen tegen drie fabrikanten van de anticonceptiepil van de derde generatie. Volgens hun advocaten zijn de vrouwen nooit gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van die pil. Dat heeft de BBC maandag gemeld.

De advocaten zeggen dat de derde generatie anticonceptiepil bij de vrouwen bloedproppen heeft veroorzaakt, waardoor sommigen onherstelbaar letsel hebben opgelopen. In ongeveer 10 procent van de gevallen zouden de gevolgen dodelijk zijn geweest.

Volgens de aangeklaagde fabrikanten, Schering, Organon en Wyeth, is er geen verband tussen de gezondheidsproblemen van de vrouwen en hun producten. Ze ontkennen dat de derde generatie pil, die in de jaren tachtig werd geïntroduceerd, meer risico's met zich meebrengt dan zijn voorgangers. De pil is onder meer op de markt gebracht als Femodene, Femodette, Marvelon, Mercilon, Minulet, Triadene en Tri-Minulet.

Organon houdt vol dat er geen verschil is tussen de risico's van de tweede en de derde generatie pillen. Dat is het belangrijkste twistpunt van het proces.

Absoluut veilig

Volgens Rob Kaper, de medisch directeur van Organon in Groot-Brittannië, zijn de pillen absoluut veilig. "De associatie van pillen met trombose is al sinds de late jaren zestig bekend en op de verpakkingen is er altijd voor gewaarschuwd, voor elk type pil", aldus Kaper.

Het Britse ministerie van Volksgezondheid heeft richtlijnen uitgegeven over de risico's van bloedproppen in de aderen in verband met het gebruik van de derde generatie anticonceptiepil. Daarin staat dat de aandoening heel zeldzaam is en bij elke vrouw kan voorkomen, of ze de pil slikt of niet.

Het ministerie zegt wel dat het risico iets hoger is bij vrouwen die de pil slikken in vergelijking met degenen die niet aan de pil zijn. Maar er zou geen reden zijn om met de pil te stoppen.

Geen verband

Dr. Peter Longthorne, de medisch directeur van Schering Health Care, zegt dat sommige klaagsters tragische ervaringen hebben gehad. Hij vindt het daarom belangrijk dat er een conclusie komt, in het belang van alle betrokkenen. Dat er een verband is tussen de schade die de vrouwen hebben geleden en de producten van de fabrikanten, is volgens hem nooit bevestigd.

Schering hoeft dan ook wat hem betreft niemand iets te vergoeden. Naar verwachting gaat het proces vele maanden duren.