UITGEEST - Het NS-station in Uitgeest is woensdagavondtijdelijk ontruimd geweest, omdat in een trein een onbeheerderugzak was ontdekt. Een bomexpert constateerde uiteindelijk dat derugzak geen bom, maar koeken bevatte.

Dat heeft een woordvoerder van het Korps LandelijkePolitiediensten (KLPD) gezed. Een passagier ontdekte de rugzak rondkwart over zes in de stoptrein Heemskerk-Haarlem, even voordat dezezou vertrekken. De reiziger waarschuwde direct de conducteur. Dieliet de trein ontruimen en schakelde de politie in, die vervolgensbesloot het gehele treinstation te ontruimen.

Bomexpert

In afwachting van de bomexpert van de politie werd al hettreinverkeer rond Uitgeest stilgelegd. Daardoor reden er geentreinen tussen Alkmaar en Haarlem en tussen Alkmaar en Zaandam.

Een zogeheten explosievenhond had volgens de KLPD-woordvoerderal snel door dat er geen bom in de rugzak zat. Toen de tas daaropwerd geopend, bleek deze een pak koeken te bevatten. Daarop werd detrein en het station weer vrijgegeven en kon het treinverkeer rondhalf acht worden hervat. Het is niet bekend hoeveel mensen zijngeëvacueerd.

De onbeheerde rugzak lag in een tussencabine aan de achterkantvan een treinstel. Daarvan stond de deur open.

Ook het treinverkeer tussen Alkmaar en Heerhugowaardheeft woensdagavond twintig minuten stilgelegen. Bij depolitie was een bommelding voor station Alkmaar Noordbinnengekomen. Het bleek loos alarm, zo heeft ProRailverkeersinformatie laten weten. De bommelding kwam rond kwart vooracht binnen. Het treinverkeer kwam om vijf over acht weer op gang.