BAGDAD/DEN HAAG - Door een verwoestende aanslag woensdagavondop een hotel met Iraakse en buitenlandse gasten in de Iraaksehoofdstad Bagdad zijn zeker 28 doden gevallen. Er zijn zeker twee Brittengewond geraakt. Dat maakte een woordvoerder van de Amerikaansestrijdkrachten bekend.

Volgens verbijsterdeooggetuigen is het vier verdiepingen tellende gebouw grotendeelsmet de grond gelijk maakt. Een woordvoerder van de Amerikaansestrijdkrachten zei dat het om een autobom ging van zo'n 450 kilo.

Mount Lebanon

Het hotel Mount Lebanon bood onder meer onderdak aan werknemersvan een Amerikaans telecommunicatiebedrijf. De politie meldde kortna de aanslag al "vele, vele" slachtoffers. Volgens hetministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er geenNederlanders bij. In totaal vielen er ongeveer veertig gewonden.

Na de ontploffing sloegen vlammen metershoog uit het hotel, zowas te zien op beelden van al-Jazeera. "Beelden uit de hel",aldus omschreef een verslaggeefster van CNN op haar beurt desituatie rond het hotel.

Chaos

Verscheidene lijken zijn in het puin van de hotellobby geborgen.Op televisiebeelden waren bloedende en verwarde mensen te zien.Veel mensen zouden nog onder de puinhopen liggen. In de chaos na deexplosie schoten bewakers en politieagenten op elkaar. Amerikaansesoldaten en de Iraakse politie sloten de omgeving rond hetgetroffen gebied af.

Het hotel Mount Lebanon ligt in een zakencentrum. In de buurtstaat het hotel Palestine waarin veel buitenlandse journalistenverblijven. Op ongeveer vierhonderd meter afstand is hetFirdus(Paradijs)plein waar in april vorig jaar een bronzen beeldvan de Iraakse ex-dictator Hussein omver werd getrokken.

'Groene zone'

Waarnemers zeiden dat het kleine hotel mogelijk als doelwit isuitgekozen omdat de bewaking er aanmerkelijk minder streng is danbij grotere hotels en panden van het tijdelijke bestuur van hetland. Die staan bovendien redelijk dicht bij elkaar in een strengbewaakt stadsdeel dat de 'groene zone' wordt genoemd. Rond hetgetroffen hotel ontbraken er afzettingen van beton en prikkeldraaddie bij andere grote hotels wel zijn geplaatst.

Sinds de Amerikaanse invasie in Irak een jaar geleden, verzettentegenstanders zich met aanslagen tegen de bezetting. Hotels inBagdad waren al herhaaldelijk doelwit. De coalitietroepen in Irakzijn juist woensdag begonnen aan Operatie IJzeren Belofte, gerichttegen verzetshaarden in Bagdad.

Democratie

De Amerikaanse regering zal zich niet van de wijs laten brengendoor de grote aanslag. Volgens woordvoerder Scott McClellan van hetWitte Huis zullen de VS hun taak afmaken om een democratie tevestigen in het Arabische land. "We zullen het werk volbrengen tenbehoeve van het Iraakse volk", verzekerde hij.