VUGHT - De nationale recherche heeft woensdag in opdracht het landelijk parket in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught de 41-jarige J.J. gearresteerd. J. werd onlangs in verband gebracht met de geplande moordaanslag op de Amsterdamse officier van justitie K. Plooy.

J. is nu aangehouden in verband met een poging tot invoer van 20 kilo heroïne van Turkije naar Nederland. De straf die de beruchte crimineel uit het voormalig Joegoslavië in de EBI uitzit, zit er bijna op. Duitsland had om zijn uitlevering gevraagd, maar justitie wil hem nog even in Nederland houden. De huidige straf is J. opgelegd wegens het schieten op de politie tijdens een arrestatie in 1991 in Amsterdam.

Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigt dat de partij in te voeren heroïne onderdeel zou zijn van een deal tussen J. en de Turks-Koerdische 'zakenman' Huseyin Baybasin. Deze werd vorig jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf door het gerechtshof in Den Bosch. Die veroordeling geldt niet alleen de handel in harddrugs, maar ook betrokkenheid bij moord en gijzeling.

Boone

J.'s raadsman J. Boone noemde de nieuwe arrestatie van zijn cliënt "schandalig" en "griezelig". "Ik heb justitie eindeloos gevraagd wat ze met J. van plan zijn en nooit antwoord gekregen. Hij wordt veel te lang in onzekerheid gelaten en moet weten waar hij aan toe is."

Boone snapt niet dat het Openbaar Ministerie de heroïnezaak tegen J. aanhangig maakt, omdat het proces tegen Baybasin grote vragen heeft opgeroepen omtrent de betrouwbaarheid van afgeluisterde telefoongesprekken. Baybasin beweert tot op de dag van vandaag dat er met die gesprekken is gemanipuleerd. Naar het oordeel van het Bossche hof is dat niet komen vast te staan.

Volgens Boone is J. verdachte geworden in de heroïnezaak nadat zijn stem bij het afluisteren was herkend. "Justitie creëert een platform om deze gevoelige zaak nog eens over te doen. Dat lijkt me niet verstandig."

Uitleveringszaak

J. zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De behandeling van zijn uitleveringszaak ging vorig jaar gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. J. werd per helikopter van Vught naar Rotterdam vervoerd. De politie bracht onder anderen scherpschutters in stelling. Of J. vrijdag op vergelijkbare wijze naar Rotterdam zal worden getransporteerd, wilde de woordvoerder van het landelijk parket niet zeggen. De mogelijkheid bestaat dat de voorgeleiding binnen de muren van de EBI plaatsvindt.