MADRID - De terroristische aanslagen in Madrid en de onduidelijkheid over de daders zijn in Spanje aanleiding voor wilde geruchten. De Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar noemde er uitdrukkelijk een bij de presentatie van zijn nieuwe film: de Volkspartij (PP) van premier Aznar stond zaterdagavond op het punt een staatsgreep te plegen.

"Ik wil niet met modder gooien maar we moeten bekijken wat de PP heeft uitgevoerd", zei Almodóvar bij de presentatie van zijn film 'La mala educación' (de slechte opvoeding). De regisseur feliciteerde de winnaars van de verkiezingen van zondag, de sociaal-democraten onder José Luis Rodríguez Zapatero, zo berichtte het dagblad El Mundo woensdag.

De verwarring na de bloedige aanslagen heeft mogelijk Aznar en zijn PP de verkiezingen gekost. Omdat de Baskische terreurbeweging ETA vergeefs had getracht aanslagen met behulp van treinen te plegen, stelde Aznars minister van Binnenlandse Zaken Acebes de ETA onmiddellijk verantwoordelijk.

ETA

De VN zouden de Baskische beweging moeten veroordelen en de media zouden de aanslagen aan de ETA moeten toeschrijven, meende de conservatieve regering. Een aanslag uit moslimkringen zou mogelijk verband houden met de aanwezigheid van Spaanse militairen in Irak. Aznar stuurde die zeer tegen de wil van de Spaanse bevolking.

Medewerkers van onder meer de staatstelevisie (TVE) en staatsradio (RNE) beschuldigen Aznar ervan dat zijn regering heeft gepoogd de media te manipuleren om de verkiezingen voor de PP te redden, toen al snel bleek dat de ETA mogelijk niets met de aanslagen te maken had gehad. De redactieraden van TVE en RNE hebben aangedrongen op het aftreden van de leiding van beide media.

Buitenlandse correspondenten klagen steen en been over de vasthoudendheid van regeringsmedelingen, die de ETA zo lang mogelijk als hoofdverdachte wilden afschilderen. De Italiaanse premier Berlusconi heeft woensdag overigens gezegd dat hij er nog steeds van overtuigd is dat de ETA de hand heeft gehad in de aanslagen van donderdag.