ASSEN/EMMEN - De rechtbank in Assen heeft de 30-jarige E.W. uit Emmen woensdag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs voor moord en verkrachting. Zij achtte bewezen dat de man vorig jaar februari zijn 79-jarige plaatsgenote J. van Offeren-Bik, beter bekend als het wandelvrouwtje, op brute wijze heeft verkracht en daarna vermoord. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

Op 20 februari vorig jaar werd het verminkte lichaam van de vrouw gevonden, vastgebonden aan een boom in het bosgebied Emmerdennen. De vrouw stond in de buurt bekend als het wandelvrouwtje, omdat zij dagelijks lange wandelingen door het bos maakte.

W., die een seksuele voorkeur voor oudere vrouwen heeft, vertelde tijdens de zitting dat hij op de ochtend van 14 februari van huis was gegaan met de auto, met in de kofferbak een schop. Toen hij Van Offeren zag lopen, pakte hij haar van achteren vast, trok een plastic tas over haar hoofd, sleepte haar naar de auto en duwde haar in de kofferbak. In het bos bond hij haar aan een boom, ontkleedde haar voor een deel en verkrachtte haar tot drie keer toe. Met een spade sloeg de man het slachtoffer dood.

W. kwam in beeld tijdens een tweede grootscheeps DNA-onderzoek. Daarbij richtte de politie zich op mannen uit de buurt die een kat thuis hadden, omdat er op de zakdoek die in de mond van het slachtoffer was gepropt, kattenharen waren gevonden. Vrijwel direct na zijn aanhouding op 30 juni bekende W. het misdrijf.

De rechtbank veroordeelde W. woensdag ook tot het betalen van bijna 10.000 euro voor de kosten van de begrafenis van mevrouw Van Offeren-Bik.