GRONINGEN - Thuiszorg Groningen heeft maandagmiddag een verzorgingssalon voor dak- en thuislozen geopend. Zij kunnen er gratis hun wonden en voeten laten verzorgen en tegen betaling van een euro hun haar laten knippen.

Volgens de GGD is er grote behoefte aan een dergelijke voorziening. Veel thuis- en daklozen kampen als gevolg van het leven op straat met grote wonden. Bovendien genezen die nauwelijks door de ongezonde leefwijze en de slechte hygiëne. Het betreft vooral voetblessures.

Elke dag open

De thuislozen kunnen in de salon ook terecht voor een knipbeurt die een euro kost. De verpleging is gratis. De verzorgingssalon is elke dag open en is gesubsidieerd door de gemeente Groningen.

Een woordvoerder van Thuiszorg Groningen spreekt van een uniek initiatief. "In Den Haag is vorige week een tandpraktijk voor daklozen geopend, maar in wondverzorging en knippen zijn we vooralsnog de enige." En dat terwijl het volgens de woordvoerder een logische onderneming is. "Door de wonden snel te behandelen, hou je de mensen uit de ziekenhuizen. Een bezoek aan een ziekenhuis kost de maatschappij veel meer dan een behandeling in de salon", weet hij.

Voor misbruik door bijvoorbeeld studenten is de woordvoerder niet bang. "Het gros van de daklozen is bij ons bekend." Groningen kent een kleine 1000 dak- en thuislozen.

/NIEUWSGronings internetproject voor zwervers mislukt