CRANENDONCK - Het is nog steeds onduidelijk of een tweejarig meisje uit Budel en een 23-jarige Duitse militair die in die Brabantse plaats op oefening was, daadwerkelijk zijn besmet met de meningokokbacterie.

Ze vertonen allebei ziekteverschijnsel die daarop wijzen, maar laboratoriumonderzoek heeft tot nu toe niets opgeleverd. Ze maken het overigens allebei goed, aldus R. ter Scheggel van de GGD.

Budel is een van de kernen van de gemeente Cranendonck, net als Soerendonk. In die plaats overleed vorige week een elfjarige jongen aan hersenvliesontsteking als gevolg van een besmetting met de c-variant van de meningokokbacterie. Twee andere jongens zijn daardoor eveneens ziek geworden, maar zij maken het redelijk.

Vrijdag krijgen 465 kinderen in Soerendonk een prik waardoor ze op korte termijn immuun worden voor de bacterie van het c-type. Als het tweejarig kind of de militair ook door dezelfde bacterie zijn besmet, bekijken de autoriteiten of ze het aantal kinderen dat een spuitje krijgt moeten uitbreiden. Daarover is volgens Ter Scheggel pas op zijn vroegst woensdag meer duidelijkheid.

Die dag vindt een massale vaccinatie plaats in Rosmalen. Daar krijgen duizend kinderen een prik. Donderdag volgt de Bommelerwaard. Daar gaat de GGD 6500 kinderen vaccineren.

Zowel in Rosmalen als in de Bommelerwaard zijn recent kinderen ziek geworden door de meningokokbacterie. In Rossum overleed daardoor een -jarige meisje en in Rosmalen een baby van een jaar. In dat laatste geval was er sprake van een besmetting met een variant waartegen nog geen vaccin is ontwikkeld.

/NIEUWSBorst wil massale inentingen tegen meningitis