TERBAND - Het eerste 'officiële' kievitsei in Friesland is gevonden. Geert Otter uit Haskerdijken vond het ei dinsdagmiddag vlak bij Terband. Dat heeft de provincie Friesland woensdag bekendgemaakt.

Commissaris van de Koningin Ed Nijpels neemt het ei woensdagmiddag om twee uur op het provinciehuis in Leeuwarden in ontvangst. De vinder krijgt de zogenoemde Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit. Naast die wisseltrofee krijgt Otter het vindersloon van 15 euro en een oorkonde.

Strijd

De strijd om het eerste kievitsei was spannend. Otter wilde dinsdag de vondst bij de gemeente Skarsterlân aanmelden. De gemeente was echter niet bereikbaar, dus belde hij de politie. Johan Deinum uit Wyckel vond tien minuten later een ei. Hem lukte het wel zich bij de gemeente Gaasterlân-Sleat te melden. Daardoor leefde Deinum enkele uren in de veronderstelling dat hij het eerste ei had gevonden. De gemeente wist aanvankelijk ook niet beter dan dat Deinum de eerste was.

Zowel maandag als dinsdag werd al een eerste ei gevonden. Vinders Hessel Bouma en Hylke Krikke voldeden echter niet aan de gestelde eisen: ze vonden hun ei in een verboden zone. De eeuwenoude traditie van het kievitseieren rapen is omstreden. Er loopt daarover een rechtszaak van stichting De Faunabescherming en de Vogelbescherming tegen de provincie. Kievitseieren rapen mag alleen nog in Friesland.