DEN BOSCH - De 28-jarige man die eind vorig jaar bij de Eindhovense politie wegens ontucht aangifte deed tegen een topambtenaar van het ministerie van Justitie, wordt nu zelf strafrechtelijk vervolgd. Een woordvoerster van het parket in Den Bosch heeft dit woensdag gezegd.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de man ervan dat hij een valse aangifte heeft gedaan. Hij moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden. Het is nog niet bekend wanneer de zitting is.

Panorama en Gay Krant

In oktober publiceerde zowel Panorama als de Gay Krant een verhaal over een topambtenaar die geregeld seksueel contact met minderjarige jongens zou hebben. Dat zou onder meer in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven gebeuren. De bladen trokken die bewering later in, omdat hun bronnen niet betrouwbaar waren. Kort daarna deed de 28-jarige man aangifte. Hij beweerde in zijn jeugd door de ambtenaar te zijn misbruikt. Volgens justitie is die aangifte vals en dus strafbaar.

Justitie

Onlangs besloot Justitie wegens gebrek aan bewijs af te zien van de vervolging van een 22-jarige Eindhovenaar voor zijn aandeel in de Eindhovense ontuchtzaak. Die speelde zich grotendeels af in het Anne Frankplantsoen. Hij werd er van verdacht contacten te hebben gelegd tussen klanten en minderjarige prostitués.

Justitie neemt binnenkort een beslissing over twee andere verdachten. Wel staat vast dat de ex-directeur van PSV, Fons Spooren, zich voor de rechter moet verantwoorden. Het onderzoek in zijn zaak is echter nog niet afgerond. Hij wordt verdacht van ontucht met minderjarigen en poging tot zware mishandeling. Spooren is besmet met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken.

Anne Frankplantsoen

Het Anne Frankplantsoen in Eindhoven was jarenlang een bekende ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. In toenemende mate prostitueerden jonge mannen zich in het parkje. Dat leidde tot uitwassen, wat voor politie en justitie aanleiding was een onderzoek in te stellen. Dat leverde ongeveer tien verdachten op. Van hen zijn er inmiddels zeven veroordeeld. Sommigen zijn in hoger beroep gegaan.