MAASTRICHT - Maastricht wil dat de hogesnelheidstrein TGV binnen een jaar deze stad aandoet. Maastricht en Luik gaan samen proberen dit via een Europese lobby te realiseren. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Maastricht dinsdag laten weten.

Maastricht en Luik willen eerst een grondige studie uitvoeren naar de haalbaarheid van een TGV-halte in de Limburgse hoofdstad. Burgemeester G. Leers van Maastricht hoopt op een Europese subsidie van 1 miljoen euro voor deze studie. De regio moet dan eenzelfde bedrag bijpassen. Leers wil dat de TGV nog voor de volgende kunstbeurs Tefaf in maart 2005 Maastricht aandoet.

De bedoeling is dat de TGV naar Parijs 's morgens vroeg vanuit Maastricht vertrekt en dat de laatste trein vanuit Parijs in Maastricht eindigt. Daartussen moet een speciale sneltrein om de twee uur tussen Maastricht en Luik pendelen, zodat mensen vanuit Maastricht in Luik op de TGV kunnen stappen of vanuit Luik in Maastricht op de Nederlandse intercity kunnen overstappen.

Maastricht verwacht dat zeker 30.000 reizigers per jaar van de TGV in die stad gebruik zullen maken. Luik steunt Maastricht hierbij omdat deze stad er zelf ook belang bij heeft. Het reizigersaanbod zal toenemen, waardoor het belang van Luik als verkeersknooppunt groter wordt, aldus de woordvoerder van Maastricht.