MADRID - De Spaanse krant El Periodico heeft de Spaanse regering van de vertrekkende premier Aznar ervan beschuldigd censuur te hebben toegepast en de media onder druk te hebben gezet inzake de berichtgeving over de aanslagen in Madrid.

Volgens het blad heeft Aznar, voor de verkiezingen van afgelopen zondag, tot tweemaal toe gebeld om de redactie ervan te overtuigen dat de Baskische terroristische afscheidingsbeweging ETA achter de aanslagen zat en niet de moslimextremisten. In twee gevallen waarschuwde Aznar mij dat de ETA verantwoordelijk was, aldus een van de redacteuren.

Onder druk

Ook de Spaanse krant El Pais en het Spaanse persbureau EFE zeiden eerder door Aznar onder druk te zijn gezet. Journalisten bij EFE hebben intussen aangedrongen op het vertrek van de leiding van het persbureau.

Ook buitenlandse correspondenten in Spanje hebben formeel geklaagd over een verzoek dat ze van de autoriteiten hebben gekregen om er vooral op te wijzen dat de ETA achter de aanslagen zou zitten. De Nederlandse correspondent Steven Adolf (NRC Handelsblad) heeft als voorzitter van de vereniging van buitenlandse correspondenten in Spanje een protestbrief gestuurd aan de regering.

Interne memo

Al eerder werd bekend dat de Spaanse regering ook de Spaanse ambassadeurs beval te zeggen dat de ETA er achter zat. "U moet elke gelegenheid aangrijpen om te bevestigen dat ETA verantwoordelijk is", zo stond vorige week in een interne memo van minister Palacio van Buitenlandse Zaken.

Kort na de aanslagen en kort voor de verkiezingen werd al gesteld dat Aznar er politiek baat bij zou hebben dat de ETA als de hoofdschuldige zou worden aangewezen. Aznars partij heeft altijd een keihard beleid gevoerd tegen de Baskische terreurgroep. Al snel bleek evenwel dat de daders waarschijnlijk in de hoek van moslimextremisten gezocht moeten worden.