LONDEN - Een terroristische aanslag in de Britse hoofdstad Londen is "onvermijdelijk". Dat zei dinsdag de hoofdcommissaris van de Londense politie, John Stevens. Hij deed zijn uitspraak op de dag dat bekend werd dat 75 procent van de Britten een aanslag in hun land vreest.

Stevens zei dat alle veiligheidsinstanties in Londen dubbel bezet zijn om een aanslag in de stad te voorkomen. "We werken drie keer zo hard als normaal, want we weten dat ergens een aanslag in Groot-Brittannië wordt beraamd", aldus Stevens.

De burgemeester van Londen, Ken Livingstone, zei dat het "een wonder" zou zijn als de stad geen doelwit zou worden. Hij riep de burgers van Londen op gewoon door te gaan met hun dagelijkse bezigheden. "Londen is nog steeds een van de veiligste steden."

Een enquête, in opdracht van Sky News uitgevoerd, toont dat drie van de vier Britten van mening zijn dat de deelname aan de oorlog in Irak hun land kwetsbaar heeft gemaakt voor islamitische aanslagen. Wel blijft bijna de helft van de Britten de beslissing om naar Irak te gaan steunen.