DEN HAAG - Bij een aanslag ten zuiden van Bagdad is dinsdag een Nederlandse man omgekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdag gemeld.

Het ministerie wil nog niet zeggen voor wie de man - een ingenieur - werkte in Irak. De familie in Nederland moet eerst nog worden ingelicht. Het is het eerste Nederlandse slachtoffer in Irak.

Medeleven

Premier Balkenende, op bezoek in Washington, noemde de aanslag "een vreselijk bericht, zeer te betreuren". Hij sprak zijn medeleven uit met de familie van de vermoorde man. De aanslag maakt volgens de premier nog eens duidelijk welke risico's er zijn in Irak.

De aanslag had plaats bij Hilla, een stadje honderd kilometer ten zuiden van Bagdad. Behalve de Nederlandse man werd een Duitse collega doodgeschoten, samen met een Iraakse chauffeur en een Iraakse agent die de twee westerlingen begeleidde.

Waterpompfabrikant

Volgens het Duitse persbureau DPA werkten de Duitser en Nederlander voor een Duitse waterpompfabrikant. Ze zouden op weg zijn geweest van Bagdad naar een waterzuiveringsinstallatie in Kerbala.

In het Iraakse Mosul werd dinsdag een Iraakse vertaalster doodgeschoten die voor het Amerikaanse leger werkte. Onbekende schutters vermoordden daar ook drie Iraakse politiemannen.