AMSTERDAM - Een grap van een studentenvereniging in Amsterdam is de politie totaal in het verkeerde keelgat geschoten. Veel agenten en politiewagens kwamen maandagavond in actie na de melding van een mogelijke ontvoering op de Herengracht. Een man zou in elkaar zijn geslagen en in een busje zijn gesleurd. Het voertuig reed daarna in de richting van de binnenstad.

Na een uitgebreid onderzoek trof de politie later die avond in het Wallen-gebied een geknevelde man aan in een geparkeerd bestelbusje. Agenten bevrijdden de man, die zei dat hij tegen zijn wil werd vastgehouden. Een man die bij het busje hoorde, deed echter uit de doeken dat het om een studentengrap ging.

Slachtoffer

Het 'slachtoffer' en zijn maat moesten mee naar het bureau. Daar meldden zich nog vier andere jongens die de ontvoering in scène hadden gezet. De geknevelde student, die ontkende deel uit te maken van het complot, wilde aanvankelijk aangifte doen tegen zijn maten. "Door het knevelen had hij echt pijn", zei een woordvoerder van de politie. "Hij kon amper ademhalen."

Aangifte

Waarschijnlijk door te verwachten problemen met de studentenvereniging besloot hij de aangifte achterwege te laten. De studenten mochten na een stevig gesprek met de agenten weer naar huis, maar de politie wil het er niet bij laten zitten. Juristen onderzoeken de mogelijkheid de gemaakte kosten op de grappenmakers te verhalen.

"Ik denk dat zij 's avonds in een deuk lagen, terwijl het ons een hoop capaciteit heeft gekost", aldus de politiezegsman. "Toen we op zoek waren naar de ontvoerders zijn alle andere zaken even blijven liggen." De naam van de Amsterdamse studentenvereniging hielden de lolbroeken angstvallig geheim.