LEEUWARDEN - Friesland weigert het eerste gevonden kievitsei te accpeteren omdat het is geraapt op een moment en een plek die niet zijn toegestaan. Het ei is maandag gevonden, maakte de provincie dinsdag bekend.

Hessel Bouma uit Tirns vond het eerste kievitsei in een ganzengedooggebied in de buurt van Makkum. Het gebied is pas na half vijf toegankelijk voor het rapen van kievitseieren. Omdat Bouma het ei voor half vijf heeft geraapt wil het provinciebestuur het ei niet in ontvangst nemen.

Traditie

De eeuwenoude traditie van het kievitseieren rapen, is omstreden. Er loopt daarover nog een rechtszaak van stichting De Faunabescherming en de Vogelbescherming tegen de provincie Friesland. Kievitseieren rapen, mag nog alleen in Friesland.

Op het erf van boer Frank Luijben in Aarlanderveen (Z-H) is zondagmiddag al een kievitsei gesignaleerd. Luijben zag kieviten over het land vliegen en waarschuwde twee vogelwachters van de plaatselijke weidevogelvereniging. Die hebben de percelen afgelopen en ontdekten zo het nestje met het ei. Het zou om het eerste ei gaan dat dit seizoen is gevonden. De vogelwachters hebben het ei in het nest laten liggen.