AMSTERDAM - De politiekorpsen van Amsterdam en Gooi en Vechtstreek hebben acht mannen opgepakt die zich bezighielden met de smokkel van dure gestolen auto's naar West-Afrika. In oktober arresteerde de politie al vier mannen en twee vrouwen die de dure bolides leverden door autosleutels bij mensen thuis te stelen. De politie heeft tot nu toe 37 terreinwagens onderschept die op weg waren naar Afrika, zo maakte ze dinsdag bekend.

Volgens de politie is er een aantal samenwerkende criminele bendes actief die erin slagen auto's illegaal te exporteren. De groeperingen opereren vanuit Nederland en doen ook zaken met Duitsland, Italië, Frankrijk en België. De opgepakte mannen komen vooral uit West-Afrika. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

"Dure gestolen auto's gaan met (container)bakken tegelijk het land uit", aldus een woordvoerder. De politie verbaast zich erover dat er een manier blijkt te zijn om gestolen terreinwagens naar een ander continent te verschepen. Bij de arrestaties nam de politie ook nog een vuurwapen, gestolen computerapparatuur en 80.000 euro in beslag.