MADRID - Een hoofdverdachte van de aanslagen in Madrid zat in een van de treinen die is opgeblazen. Een passagier beweert dat hij de Marokkaanse extremist Jamal Zougam tegen een wand in zijn wagon zag leunen.

Dat meldde de Spaanse commerciële zender Cadena Ser maandag, die zich baseert op bronnen binnen de antiterrorismebestrijding. De reiziger, die bij de explosies niet gewond raakte, zou de verdachte van foto's hebben herkend. Zougam is zaterdag gearresteerd.

Vijf nieuwe verdachten

De Spaanse krant El Pais meldt dat de Spaanse politie op zoek is naar vijf Marokkanen die ervan worden verdacht de plegers te zijn van de aanslagen. Zij zouden samen met de zaterdag aangehouden Jamal Zougam de hoofddaders zijn, zo bericht de krant El Pais dinsdag.

Volgens bronnen dichtbij het onderzoek naar de aanslagen denken de veiligheidsdiensten dat de zaterdag gevonden videoband, waarin de aanslagen namens al-Qaeda worden opgeëist, echt is. De politie tast echter nog altijd in het duister omtrent de identiteit van de man die op de tape te zien is, aldus El Pais.

Veroordeling

Imam Barakat Yarkas, die in Spanje gevangenzit omdat hij ervan wordt verdacht de leider te zijn geweest van een Spaanse cel van het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda, heeft de aanslagen veroordeeld als "een afschuwelijke misdaad".

Dat staat in een brief die Yarkas' advocaat maandag openbaar maakte. Volgens Yarkas zijn de aanslagen op vier forensentreinen in Madrid "een barbaarse en onwillekeurige daad, die niet past bij een goed moslim". Hij riep in zijn brief de Spaanse justitie op tot een zorgvuldig onderzoek naar de aanslagen.

Yarkas (ook wel bekend als Abu Dahdah) wordt in verband gebracht met Jamal Zougam, die zaterdag werd aangehouden in verband met de aanslagen in Madrid. Hij zit vast sinds november 2001, toen rechter Baltasar Garzon hem aanklaagde wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de voorbereidingen van de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001.