RIJSWIJK - Een vrijwel onbekend multiresistente vorm van tuberculose heeft zes Nederlanders geïnfecteerd. Twee van hen hebben longtuberculose ontwikkeld. KNCV Tuberculosefonds spreekt van een grote uitbraak.

Hoewel nieuwe ziektegevallen vooralsnog niet kunnen worden uitgesloten is door ingrijpen van de betrokken GGD'en de uitbraak inmiddels onder controle, aldus een woordvoerster van het Tuberculosefonds. De Nederlanders zouden zijn geïnfecteerd door een Oost-Europese tuberculosepatiënt.

Multiresistente tuberculose ontstaat vooral door een niet adequate behandeling. Patiënten met de super-tbc reageren niet op de twee belangrijkste medicijnen tegen tuberculose. Ze hebben een kleine kans om te genezen.

"In Rusland is bijvoorbeeld de genezingskans voor een gevonden reguliere tuberculosepatiënt 78 procent, voor een patiënt met multiresistente tuberculose slechts procent", aldus een woordvoerster van het Tuberculosefonds.

De behandeling van multiresistente tuberculose duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar en is uiterst complex en kostbaar. De behandelingskosten van de recente Nederlandse uitbraak lopen op tot honderdduizenden euro's, becijfert het fonds.