JERUZALEM - Het Israëlische veiligheidskabinet heeft zondag besloten de "militaire druk" op de Palestijnse Autoriteit en verscheidene extremistische Palestijnse groeperingen te intensiveren. Dit staat in een verklaring die na de bijeenkomst van het kabinet is uitgegeven.

De Israëlische regering maakte bekend dat het kabinet unaniem heeft besloten meer militaire operaties uit te voeren om de Palestijnse Autoriteit en terroristische bewegingen voortdurend "onder druk te houden". De militaire acties zullen ook intensiever zijn. Belangrijke doelwitten van het Israëlische leger zijn de paramilitaire organisatie Tanzim en de Al Aqsa Martelaren Brigades die banden onderhouden met de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat. Het veiligheidskabinet zal geen aanvallen uitvoeren op Arafat persoonlijk.

In Israël kwamen dit weekeinde zeker 21 mensen om als gevolg van Palestijnse aanslagen. Het leger voerde vergeldingsaanvallen uit op verscheidene Palestijnse doelen, waarbij vier Palestijnse agenten omkwamen.

De Israëlische president Katzav heeft Arafat opgeroepen een "echt vredescompromis" te vinden om het geweld in het Midden-Oosten te doen stoppen. Katzav voegde eraan toe dat Arafat moet bewijzen dat hij het geweld echt een halt toe wil roepen.

/DOSSIERMidden-Oosten