ROTTERDAM - "Niet stemmen is steun voor rechts." Scheidend GroenLinks-Tweede-Kamerlid Rabbae deed zondag tijdens een afscheidsbijeenkomst in Rotterdam de oproep aan zijn achterban om toch vooral naar de stembus te gaan.

Rabbae verdween tegen zijn zin van de kandidatenlijst van GroenLinks voor de komende verkiezingen. De Marokkaanse gemeenschap organiseerde voor hem een afscheidsbijeenkomst.

Rabbae zei, ondanks de woede en teleurstelling over zijn onvrijwillige vertrek uit de Kamer, te hopen dat zijn achterban niet uit protest thuis blijft bij de verkiezingen. Hij gaf zijn aanhang het advies te stemmen op een partij die staat voor vrijheid en onderlinge solidariteit. Hij zei niet dat zijn aanhangers op GroenLinks moeten stemmen.

Rabbae haalde uit naar de "rechtse" politici die op het moment opmars lijken te maken. Hij hekelde lijsttrekker Balkenende, van wie hij de naam verhaspelde tot 'Balkenellende'. De CDA-voorman hamert volgens Rabbae te veel op het belang van een monocultuur en doet allochtonen daarmee te kort.

Fortuyn

Ook haalde Rabbae fel uit naar Pim Fortuyn. "Moeten wij bang zijn voor zo'n vent?" hield hij zijn gehoor voor. "Als hij de strijd met ons aan wil, zijn we daar klaar voor." Hij vindt dat allochtonen zich niet door "deze clown" moeten laten intimideren.

/REACTIESKamerlid: 'stop met Bin Ladengrappen'