HEERLEN - Minister Bomhoff (Volksgezondheid) wil een nieuw systeem van financiering van de zorg invoeren om de wachtlijsten uit te dunnen. Ziekenhuizen in Groningen en Limburg beginnen binnenkort met de invoering van het systeem. In 2004 of 2005 moet het landelijk worden ingevoerd.

Dat heeft voorzitter Zijlstra van de Raad van Bestuur van Atrium Medisch Centrum in Heerlen vrijdag gezegd. Zijn ziekenhuis doet mee aan het experiment.

Het nieuwe systeem houdt in dat ziekenhuizen de zorg gaan leveren waar vraag naar is, terwijl dat nu nog gebonden is aan allerlei regels. Zo wordt het straks mogelijk om ook buiten kantoortijden patiënten te behandelen. Volgens Zijlstra kan hierdoor de wachttijd voor bijvoorbeeld een heupoperatie terug van negen naar twee of drie maanden.

Door het ingewikkelde financieringssysteem dat nu bestaat, zetten ziekenhuizen lang niet altijd hun volledige capaciteit in. Dat kan in de nieuwe situatie beter, aldus Zijlstra.

J. Thiadens, lid van de Raad van Bestuur van het Martiniziekenhuis in Groningen, dat ook meedoet, benadrukt dat het vooral gaat om het snoeien in de regels. Hierdoor kunnen ziekenhuizen veel efficiënter werken, met als gevolg dat de wachtlijsten slinken.

Thiadens, die zelf over het experiment met de minister heeft gesproken, zegt dat Bomhoff bereid is "om te doen alsof de regels niet gelden" in de ziekenhuizen die meedoen. Het ziekenhuis in Heerlen hoopt begin 2003 met een aantal afdelingen te kunnen beginnen.