RIJSWIJK - In heel het land hebben mensen maandag stilgestaan bij de terroristische aanslagen in Madrid van donderdag. Vanaf .00 uur lag het treinverkeer stil, evenals het luchtverkeer op Schiphol. In gemeentehuizen, zoals die van Den Haag en Groningen en in het provinciehuis in Den Bosch, namen ambtenaren gezamenlijk drie minuten stilte in acht.

Commerciële radiozenders onderbraken hun uitzendingen. Op de Huishoudbeurs in de Amsterdamse RAI was het eveneens drie minuten stil. Om technische redenen hield Radio Nederland Wereldomroep geen drie minuten stilte, maar zond de omroep gedurende één minuut tromgeroffel uit. Bij absolute stilte valt een korte golfzender uit. De Wereldomroep zond via BVN-tv wereldwijd de herdenkingen in Europa uit.

Veerboten

De veerboten van rederijen Doeksen en Wagenborg naar Schiermonnikoog, Ameland, Vlieland en Terschelling hebben om 12.00 uur op minimale snelheid gevaren uit piëteit met de slachtoffers van de aanslagen. Ook hingen de vlaggen op de schepen halfstok en lag de inscheping tijdelijk stil.

Bussen

De bussen van vervoersbedrijf Arriva (Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zuid-Holland en Gelderland) stonden voor zover mogelijk drie minuten stil. De treinen van NoordNed in Groningen en Friesland hebben ook drie minuten stilgestaan. Streekvervoerder Connexxion deed niet mee.

Markt

In West-Brabant was op straat weinig te merken van de drie minuten stilte. Op de weekmarkt in Roosendaal heerste een drukte zoals elke maandag. Standhouders en bezoekers zeiden van niets te weten.

In een toespraak tot ongeveer honderd gemeenteambtenaren op de Grote Markt in Groningen riep burgemeester Wallage op polarisatie in de samenleving tegen te gaan en te blijven werken aan een sterke internationale rechtsorde. "Het kan morgen ergens anders gebeuren." Ook de Rijksuniversiteit Groningen sloot zich aan bij de oproep om stilte. Op het Drentse provinciehuis in Assen hingen de vlaggen halfstok en namen de ambtenaren drie minuten in acht.