WASHINGTON - Bij al-Qaeda en Talibanstrijders die door de VS gevangen worden gehouden in Afghanistan, worden DNA-monsters afgenomen. Dit heeft het Amerikaanse leger bevestigd. Of dit ook gebeurt bij gevangenen die vast worden gehouden op Guantanamo Bay is niet duidelijk.

De krant The New York Times meldde zondag al dat de VS op deze manier hoopt een 'terrorisme database' op te bouwen. Washington zou zeer gefrustreerd zijn over het feit dat het tot nu toe slecht lukt om de gevangen strijders te identificeren. Het is dan ook niet bekend of er onder de gedetineerden kopstukken van al-Qaeda of de Taliban zitten.

Amerikaanse functionarissen op Guantanamo Bay, de Amerikaanse militaire basis op Cuba, hebben gezegd "geen informatie" te hebben of er ook daar DNA wordt afgenomen. Maar andere bronnen zeggen dat dit op Guantanamo Bay ook gebeurt.

De VS hebben familieleden van de Saudische terroristenleider Osama bin Laden gevraagd om DNA af te staan. Dat materiaal zou dan kunnen worden vergeleken met ondermeer de overblijfselen van een niet-geïdentificeerd Afghaans slachtoffer van de Amerikaanse aanval in Afghanistan.