BERLIJN/PARIJS - In een groot aantal Europese steden zijn om twaalf uur met drie minuten stilte de slachtoffers van de bomaanslagen in Madrid herdacht. Miljoenen Europeanen gaven gehoor aan de oproep van de Ierse premier Bertie Ahern, de huidige voorzitter van de Europese Unie, tot drie minuten stilte als eerbetoon aan de slachtoffers van de grootste bomaanslag op Europees grondgebied. Door de aanslagen van donderdag vonden tweehonderd mensen de dood en raakten ongeveer 1500 gewond.

In talrijke Europese steden hingen de vlaggen halfstok. Het treinvekeer in veel stations stond stil, terwijl ook op de grote luchthavens de slachtoffers werden herdacht.

In de Franse steden loeiden om twaalf uur sirenes die de drie minuten stilte inluidden. In Parijs bleven veel mensen op straat in stilzwijgen stilstaan. Op de radiozenders was alleen klassieke muziek te horen. In Italië werden op alle scholen, universiteiten en overheidsgebouwen drie minuten stilte in acht genomen. De overheid had ook bedrijven opgeroepen mee te doen.

Ook de Europese staten die per 1 mei tot de Europese Unie toetreden, deden mee aan de herdenking. De Bulgaarse regering had haar burgers opgeroepen mee te doen. Onder de doden in Madrid zijn vier Bulgaren. In Litouwen loeiden gedurende een minuut de treinsirenes.

Brussel

In Brussel hadden zich op het Schumanplein in de Europawijk circa vijfhonderd mensen verzameld, onder wie voorzitter Prodi van de Europese Commissie, de Belgische premier Verhofstadt en veel europarlementariërs en EU-ambtenaren. Na de drie minuten stilte klonk een langdurig applaus. In Straatsburg deden ruim vierhonder Europese ambtenaren en diplomaten mee aan de herdenkingsplechtigheid. De vlaggen van de EU-landen voor het gebouw van de Raad van Europa hingen halfstok.

New York

Ook in de Amerikaanse stad New York, waar door een aanslag in september 2001 bijna 3000 mensen omkwamen, werden de slachtoffers van Madrid herdacht. Circa 1500 mensen hadden zich verzameld voor de Spaanse ambassade en voor een culturele instelling.