ROTTERDAM - Het Landelijk Parket en de FIOD-ECD zijn een onderzoek begonnen naar de activiteiten van 35 stichtingen die worden beheerd door in Nederland wonende Somaliërs. Justitie vermoedt dat deze stichtingen grote sommen geld overboeken naar het buitenland, zonder de daarvoor vereiste vergunning. De stichtingen zouden in drie jaar tijd ongeveer 60 miljoen euro hebben overgemaakt.

De FIOD-ECD arresteerde vorige week acht verdachten in het kader van het onderzoek, zo maakte het Landelijk Parket maandag bekend. Zes van hen zijn zaterdag vrijgelaten, in afwachting van de uitkomst van het onderzoek. De andere twee zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Doorzoekingen

De aanhoudingen gingen gepaard met een reeks doorzoekingen van woonadressen en kantoorpanden. Rechercheurs van de FIOD-ECD doorzochten adressen in Eindhoven, Opmeer, Rotterdam, Tilburg, Soest, Huizen, Almere, Zeist en Utrecht. Van zes stichtingen werd beslag gelegd op de volledige administratie. De rechercheurs stuitten tevens op een aantal vervalste en blanco paspoorten en grote hoeveelheden nieuwe, vermoedelijk geheelde telefoonkaarten.

Familieleden

Leden van de Somalische gemeenschap in Nederland maken geld over voor de ondersteuning van familieleden in het thuisland. Somalië kent geen banksysteem zoals het Nederlandse. Daarom gebruiken de Somaliërs in Nederland "een web van stichtingen" voor overboekingen naar bankrekeningen in Djibouti of de Verenigde Arabische Emiraten, aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket. Meestal wordt het overgeboekte geld vandaaruit fysiek naar de begunstigden in Somalië gebracht.

Volgens justitie bestaan in Nederland tenminste 216 Somalische stichtingen en verenigingen. De 60 miljoen euro is overgemaakt in de periode 2000-2003. In november 2003 al nam de FIOD-ECD de administratie van het merendeel der 35 onderzochte stichtingen in beslag.