MADRID - De nieuwe Spaanse premier Zapatero is van plan de 1300 Spaanse militairen uit Irak te halen. Zapatero, die zondag de verkiezingen won, zei dat maandag voor de Spaanse radiozender Cadena SER. Als datum noemde hij 30 juni, de dag dat de VS hebben beloofd de macht aan de Iraki's over te dragen.

Hij noemde de oorlog in Irak "een ramp, de bezetting van Irak is ook een ramp". Als er op 30 juni niets is veranderd, dan wil Zapatero de troepen naar huis halen. De socialist verklaarde wel dat zo'n besluit niet valt, voordat hij daadwerkelijk aan de macht is. Ook zal er uitvoerig politiek over worden gesproken. "Maar de Spaanse troepen in Irak zullen naar huis komen", zei Zapatero.

Madrid

Donderdag werd de Spaanse hoofdstad Madrid getroffen door een reeks bloedige bomaanslagen. Steeds meer lijkt het erop dat de terreurgroep al-Qaeda daarvoor verantwoordelijk is. Op een recente videoband, toegeschreven aan al-Qaeda, wordt Spanje gehekeld wegens zijn steun aan de VS en de Amerikaanse invasie in Irak.

Arroyo

De Filipijnse president Arroyo zei maandag dat 'haar' militairen wel in Irak blijven, ondanks de hernieuwde dreiging van terreurgroepen. Haar woordvoerder deelde mee dat de veiligheidsdiensten in de Filipijnen extra paraat zijn. Het land, ooit een Spaanse kolonie, zal samenwerken met de nieuwe Spaanse regering.

Australië

In Australië zijn politie- en veiligheidsdiensten maandag een congres begonnen over de beveiliging van vooral spoorwegstations en vliegvelden. Australië was voor de oorlog in Irak. Zondag zei een hoge politiefunctionaris dat het "een kwestie van tijd" was voor Australië door extremisten zou worden aangevallen. Premier Howard stelde maandag dat alle Westerse landen mogelijk doelwit zijn. "Er is geen direct verband tussen wat er in Spanje is gebeurd en Australië, geen enkele directe link."

Nationale veiligheid

De internationale gemeenschap lijkt sinds donderdag weer meer dan ooit bezig met de nationale veiligheid. Veel landen hebben extra maatregelen genomen rond het openbaar vervoer, luchthavens en Spaanse doelen, zoals ambassades. Ook de Nederlandse Tweede Kamer toonde zich zondag bezorgd, nu het ernaar uitziet dat al-Qaeda verantwoordelijk was voor het bloedbad in Madrid.

In de treinen en op de stations van de Londense ondergrondse gaan Britse antiterreureenheden in burger patrouilleren. Passagiers krijgen te maken met scherpere controles.