AMSTERDAM - Een hoge dosis cholesterolverlager verkleint de kans op sterfte, complicaties na een hartinfarct of een onstabiele angina pectoris (acute hartkramp) aanzienlijk. Dat is de onverwachte uitkomst van een studie die in april verschijnt in het vakblad New England Journal of Medicin.

De studie (genaamd PROVE-IT) was opgezet om te bewijzen dat cholesterolverlager pravastine (Selektine) niet slechter is dan atorvastine (Lipitor). In totaal deden 4162 patiënten die vanwege een hartinfarct of een onstabiele angina pectoris waren opgenomen in een ziekenhuis, mee aan het onderzoek. De helft kreeg gedurende gemiddeld twee jaar de standaard dosis van 40 mg pravastine. De andere helft kreeg twee keer zoveel (80 mg atorvastine).

LDL

Uit het onderzoek bleek dat de waarde van het zogenoemde slechte cholesterol LDL dat aderverkalking veroorzaakt bij de atorvastinegroep veel lager was (62 mg per deciliter), dan bij de pravastinegroep (95 mg per deciliter). Een waarde onder 100 mg per deciliter wordt als 'normaal' gezien.

Volgens wetenschappers verklaart die lagere cholesterolwaarde alleen niet de verlaagde kans op sterfte of ernstige complicaties met 16 procent. Zij gaan er van uit dat de ontstekingsremmende werking van de cholesterolverlager ook een rol speelt en pleiten voor meer onderzoek.

Minder sterfte

Uit de studie bleek verder dat de intensieve behandeling resulteert in minder sterfte (28 procent), minder dotterbehandelingen en bypass operaties (14 procent) en minder instabiele angina pectoris (29 procent) dan bij de groep met een 'lage dosis'. Het klinisch voordeel van behandeling werd al na 30 dagen zichtbaar.

Uit een andere studie bleek dat een dubbele dosis atorvastine de toename van artherosclerose (cholesterolafzetting in de bloedvaten of aderverkalking) stopt.

Gebruik

Het gebruik van cholesterolverlagers is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Vorig jaar behandelden de openbare apothekers in Nederland 550.000 meer doktersrecepten dan het jaar daarvoor. De meest voorgeschreven middelen zijn simvastatine (Zocor), atorvastine, pravastine en het vorig jaar op de markt gekomen rosuvastatine (Crestor).