DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat Nederland niet mag zwichten voor het terreurnetwerk van al-Qaeda. De rol die Nederlandse militairen nu in Irak spelen en de mogelijke verlenging van die missie, moeten volledig los staan van de aanslagen in de Spaanse hoofdstad Madrid en de mogelijke rol van al-Qaeda daarbij.

Regeringspartijen CDA, VVD en D66 en oppositiepartij PvdA tonen zich zondag wel zeer bezorgd over de veiligheid in Europa. "Maar terrorisme is een slechte raadgever'', zei D66-Tweede-Kamerlid Bakker. "Deze godsgruwelijke aanslag mag niet van invloed zijn, dat zou een beloning zijn voor terroristen'', zei CDA-Kamerlid Eurlings. Kabinet en Kamer moeten binnenkort beslissen over een langer verblijf van Nederlandse militairen in Zuid-Irak.

De partijen benadrukken dat vooral gekeken moet worden naar de veiligheid in Nederland zelf. Vooral de VVD vindt dat het kabinet veel te laks reageert op het mogelijke gevaar van extremistische islamitische groeperingen. "Het gevoel van urgentie ontbreekt volledig bij dit kabinet'', aldus Kamerlid Wilders. CDA'er Eurlings vindt het onbestaanbaar dat organisaties als de Baskische afscheidingsbeweging ETA ongestoord in Nederland actie kunnen voeren. "De tijd van naïviteit moet voorbij zijn.''

In de Kamer bestaat scepsis over de verlenging van de Irak-missie, maar de partijen willen niet dat de dreiging van al-Qaeda tegen landen die in Irak actief zijn, doorslaggevend is. De PvdA is het meest kritisch over een nieuwe missie, maar die houding heeft vooral te maken met de rol die de Verenigde Naties in Irak zou moeten spelen en met de afspraken die gemaakt zijn over de duur van het verblijf.

PvdA'er Koenders zei zondag zich erg gestoord te hebben aan de houding van de Spaanse regering, om meteen na de aanslagen de vinger enkel en alleen te wijzen naar de ETA. "Volstrekt onaanvaardbaar'', vindt Koenders. "Niet alleen tegenover het Spaanse volk, maar ook tegenover Europa.'' Hij vindt dat opnieuw is gebleken dat binnen Europa nog te weinig wordt samengewerkt op het terrein van de inlichtingendiensten. Het CDA voelt om die reden wel wat voor het idee van de Belgische premier Verhofstadt om een Europees Inlichtingenbureau op te richten.