RABAT/PARIJS - De Marokkaanse autoriteiten hebben zondag de namen bekendgemaakt van de drie Marokkanen die in Spanje zijn aangehouden in verband met de aanslagen van Madrid.

Er zou geen aanwijzing zijn dat het drietal iets met militante islamitische groepen te maken heeft. Volgens minister van Voorlichting Nabil Benabdallah zijn zij in Noord-Marokko geboren. Het gaat om de kantoorbediende Jamal Z.(30), de werktuigkundige Mohamed B.(31) en de fabrieksarbeider Mohamed C.(34).

Behalve de drie Marokkanen heeft Spanje twee Indiërs aangehouden in verband met de aanslagen. Zij worden in verband gebracht met het mobieltje in de ene bom die niet is geëxplodeerd.

Jean-Charles Brisard, de Franse advocaat van de families van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september, ziet wel degelijk een verband tussen Chaoui en al-Qaeda. Brisard zegt dat Chaouis naam is gevallen tijdens een afgeluisterd telefoongesprek met Barakat Yarkas, die wordt gezien als leider van de "al-Qaeda-cel in Spanje''.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes heeft zondag verklaard dat de anti-terrorismewet van het land van toepassing is voor de vijf verdachten. Daardoor kunnen de verdachten langer in hechtenis worden gehouden. "Het wordt een ingewikkeld en langdurig onderzoek'', verwacht de minister.