MADRID - In Spanje zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van een nieuw parlement. Bijna 35 miljoen kiesgerechtigde Spanjaarden kunnen hun stem uitbrengen.

De stemming in het Zuid-Europese land wordt op de verkiezingsdag overschaduwd door de bomaanslagen van Madrid donderdag die 200 mensenlevens hebben geëist.

De Spaanse kandidaat-premier Mariano Rajoy is zondag uitgejouwd toen hij bij een stembureau in Madrid zijn stem kwam uitbrengen voor de Spaanse parlementsverkiezingen. Een handjevol mannen riep leuzen als 'Moordenaar', 'Leugenaar' en 'Haal onze troepen terug uit Irak' De aanslagen in Madrid zijn inmiddels op een videoband namens al-Qaeda opgeëist. Op de band wordt Spanje gehekeld vanwege zijn steun aan de VS en de Amerikaanse invasie in Irak.

Rajoy is de kandidaat van de regerende Volkspartij (PP) om premier José María Aznar op te volgen. Aznar werd later op de dag met gemengde gevoelens ontvangen toen hij zijn stem uitbracht. Sommige betogers riepen 'manipulator' en droegen borden mee met de tekst 'Paz' (Vrede). Aanhangers riepen slogans als "Aznar premier, nog steeds premier''.