MOSKOU - In de Russische hoofdstad Moskou zijn om 06.00 uur (Nederlandse tijd) de stembussen geopend voor de presidentsverkiezingen. De verwachting is dat president Vladimir Poetin met een ruime meerderheid zal worden herkozen.

Zaterdagavond (Nederlandse tijd) gingen de stembureaus open in het verafgelegen Tsjukotka, een afgelegen toendragebied dat tegenover de Amerikaanse staat Alaska ligt, en in Kamtsjatka, een schiereiland in de Stille Oceaan. In dat gebied is het negen uur vroeger dan in Moskou. Rusland telt elf tijdzones. De laatste stembureaus sluiten zondag om 19.00 uur (Nederlandse tijd) in Kaliningrad, de Russische enclave aan de Baltische Zee.

Een te lage opkomst lijkt het enige wat een overwinning van Poetin in de weg kan staan. Als de opkomst lager uitvalt dan 50 procent worden de verkiezingen ongeldig verklaard. Ruim 800 buitenlandse waarnemers, waaronder die van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), zien toe op een eerlijk verloop van de stembusgang.