MADRID - Een politieman heeft zaterdag een Baskische bakker doodgeschoten omdat deze weigerde een ereteken op te hangen voor de tweehonderd slachtoffers van de bomaanslagen in Madrid van donderdag. De bakker in de noordelijke stad Pamplona stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De vrouw van de agent had de bakker verzocht een zwart lint op te hangen in zijn winkel, zoals die overal in Spanje als ereteken hangt. De bakker weigerde, omdat hij behoorde tot een een groep van ouders van wie kinderen worden verdacht van banden met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De vrouw rende naar haar nabijgelegen appartement en waarschuwde haar man, die de bakker daarop neerschoot. De agent is aangehouden.

Naar aanleiding van het schietincident braken zaterdagavond ongeregeldheden uit in de Baskische steden Bilbao en Vitoria. De betogers gooiden winkelruiten in en staken vuilcontainers in brand. De politie, die probeerde de spontane demonstraties uiteen te drijven, werd bekogeld met stenen en flessen. Enkele agenten raakten lichtgewond.

Eerder had de verboden radicale Baskische beweging Batasuna opgeroepen om zondag de straat op te gaan om te protesteren tegen de moord op de bakker, die "het 201e slachtoffer van de aanslagen'' werd genoemd.