MADRID - Het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda heeft in een videoband de aanslagen in Madrid opgeëist. Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes zondag gezegd.

De videoband, gesproken in het Arabisch door een man met een Marokkaans accent, werd na een anonieme tip aangetroffen in de buurt van de moskee in Madrid. De man op de band zegt de militaire zegsman van al-Qaeda in Europa te zijn. De aanslagen zouden een vergelding zijn voor de Spaanse samenwerking met de Verenigde Staten. Hij dreigde met meer aanslagen "als er geen einde wordt gemaakt aan het onrecht''.

Op de videoband waarmee namens al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor de aanslagen van Madrid wordt opgeëist, wordt gedreigd met nog grotere terreuraanslagen. Dit blijkt uit de tekst die door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag is gepubliceerd:

"Wij verklaren onze verantwoordelijkheid voor wat in Madrid is gebeurd, precies tweeënhalf jaar na de aanvallen op New York en Washington. Het is een antwoord op jullie samenwerking met de criminelen Bush en zijn bondgenoten. Dit is hoe geantwoord wordt op de misdaden die jullie hebben veroorzaakt in de wereld, en specifiek in Irak en Afghanistan, en er zal meer zijn, als God dat wil. Jullie houden van het leven, en wij houden van de dood, wat een voorbeeld is van wat de profeet Mohammed zei. Als jullie je onrecht niet stoppen, zullen er meer en meer dreigingen zijn; en deze aanvallen zijn klein vergeleken met wat zal gebeuren met wat jullie terrorisme noemen. Dit is een waarschuwing van de militaire woordvoerder van al-Qaeda in Europa. Abu Duham al Afghani.''

Volgens Acebes moet nog worden vastgesteld of de band authentiek is. De identiteit van de man die op de tape te zien is nog niet vastgesteld. De minister heeft laten weten dat hij niet bekend is bij de veiligheidsdiensten of bij buitenlandse consulaten, zo meldt de Spaanse krant El Mundo.

Zaterdag hield de Spaanse politie in verband met de aanslagen vijf verdachten aan, drie Marokkanen en twee Indiërs met een Hindoe-achtergrond. De autoriteiten in Rabat maakten zaterdagavond de identiteit van de drie Marokkaanse verdachten bekend. Het gaat om mannen tussen de 30 en 35 jaar oud, die alledrie in Spanje wonen. Zondag vertrekt een team van de Marokkaanse veiligheidsdienst naar Spanje om te helpen bij het onderzoek.

ETA

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft zondag opnieuw verklaard niets te maken te hebben met de aanslagen van Madrid, die tweehonderd mensenlevens hebben geëist. De herhaalde ontkenning gebeurde in een communiqué op de internetsite van de separatistische Baskische krant Gara.

"De ETA wil opnieuw benadrukken dat het op geen enkele manier verantwoordelijk is voor deze daden'', aldus de separatisten. "De Spaanse politieke autoriteiten wisten vanaf het eerste moment dat de ETA niet verantwoordelijk was voor deze daden.'' De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes beweerde donderdag onmiddellijk dat de Baskische beweging achter de bomaanslagen op vier forensentreinen zat. Zaterdag werden echter drie Marokkanen en twee Indiërs gearresteerd op verdenking van betrokkenheid.

De ETA stelde in de verklaring dat het hoge aantal burgerslachtoffers aantoont dat de Basken er niets mee te maken hebben. De ETA waarschuwt normaal gesproken voor een bomaanslag. Burgers "zijn nooit ETA-doelwitten geweest en zullen dat nooit zijn''.