JERUZALEM - Palestijnse schutters hebben zondagochtend zeker negen Israeliërs gedood bij een wegblokkade van het leger op de Westelijke Jordaanoever. Zeker vijftien mensen, onder wie vermoedelijk ook Joodse kolonisten, raakten gewond. Dit meldde de Israëlische radio zondag.

De Palestijnse extremistische groepering Brigades van de Martelaren van al-Aqsa heeft de aanslag opgeëist. De Brigades vormen de militaire tak van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat.

De aanval vond plaats in de buurt van de joodse nederzetting Ofra ten noord-oosten van Rahmallah. Onder de slachtoffers zouden zich zes Israëlische soldaten bevinden. De Palestijnse aanvallers zouden vanuit de omliggende heuvels het vuur op de blokkade hebben geopend. Het Israëlische leger zou het vuur hebben beantwoord.

Een hoge Israëlische verantwoordelijke beschuldigde Arafat er zondag van Palestijnse organisaties de opdracht te hebben gegeven "een terroristisch offensief" tegen Israël te ontketenen.

Israëlische helikopters hadden in de nacht van zaterdag op zondag een aanval uitgevoerd op het hoofdkwartier van de Palestijnse politie in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. De aanval volgt op een zelfmoordaanslag, die zaterdag in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem aan zeker negen mensen het leven kostte.

Vier Israëlische soldaten raakten zondag elders op hetzelfde moment gewond. Zij werden niet ver van de wegversperring bij Kissoufim, tussen de Gazastrook en het Israëlisch grondgebied, beschoten. Eén van beide soldaten overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

De Israëlische strijdkrachten hebben als vergelding doelen in de Palestijnse plaats Ramallah met granaten bestookt. Dat gebeurde door tanks, terwijl jachtvliegtuigen boven Ramallah rondcirkelden.

Een van de doelwitten zondag was het hoofdbureau van politie. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

/DOSSIERMidden-Oosten